Kanun Hükmünde Kararname ile işleri elinden alınan emekçiler, ‘KHK’ler 4 yıldır süren pandemimiz’ başlığıyla bir basın açıklaması düzenledi.
İstanbul KHK’lılar Platformu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile daha görünür bir hal alan işsizlik, yoksulluk ve yoğun stres gibi sorunlarla, salgının Türkiye’de etkisini göstermeye başladığı zamandan beri değil, 4 yıldır mücadele etmeye çalıştığını dile getirmek için Kadıköy’de bir basın açıklaması düzenledi. KHK’liler, Türkiye’de yaşayanların 5 aydır baş etmekte zorlandığı sıkıntıları 49 aydır yaşadıklarını belirterek ifadelerinde şu ifadeleri kullandı:
“KHK’liler olarak 49 aydır yaşadığımız pandeminin son 5 ayına Korona da eklendi ve sosyo-ekonomik yükünü artırdı. Artık, inanmak istiyoruz ki halkımız, Koronavirüsün getirdiği farkındalıkla bizlere yaşatılan hukuksuzlukların büyüklüğünü anlama, bizlere empati yapma ve destek verme zamanı geldiğini görmüştür.
Dünya Sağlık Örgütü pandemiyi ilan ettiğin de yaşadığınız şok ve şaşkınlığı hatırlıyor musunuz? Biz de KHK’ler ilan edildiğinde aynı şoku yaşadık. Üstelik ismimiz ve kimlik bilgilerimiz birer virüs taşıyıcısı gibi resmî gazetede ve internette yayınlanmıştı. Vebalı muamelesi görmüş ve halen de görmeye devam ediyoruz.
Sizin, pandeminin sebebini öğrenmeye çalıştığınız gibi biz de yaşadıklarımıza bir sebep, yasal ya da mantıklı bir açıklama aradık. Ama bulamadık. Düşman hukukuna maruz kaldık ve ne darbe kalkışması ile ne terör örgütleri ile hiçbir iltisakımız, alakamız bağımız olmadığı halde hedef gösterildik, yaftalandık, terörist ilan edildik. Kamuoyu maalesef o günlerin sıcaklığı, milliyetçi duygular sebebi ile ve de AKP’ nin algı oyunları sebebi ile belki de bizlere yapılan ve bugün zulme ve insanlık suçuna dönen KHK’leri ve süre gelen OHAL uygulamalarını meşru gördü.
KHK virüsü toplamda 500 bin insanı, aileleri ile birlikte 2 milyonu bulan insanlarımızı etkiledi. Onları, bir gecede, açlığa, toplumsal karantinaya, çaresizliğe, ölüme mahkûm etti. Bunca insan adil sayılabilecek herhangi bir soruşturma geçirmeden, savunma hakkı tanınmadan, suçlarını bile bilmeden görevlerinden ihraç edildi ve aileleri ile birlikte açlığa mahkûm edildiler. Buna rıza gösterilemez.
Geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaşılan “Üçüncü Yılında Ohal’in Toplumsal Maliyetleri” adlı bilimsel çalışmada 114 çeşit insanlık suçunun biz KHK’ lılara uygulandığı saptanmıştır. Dikkatlice bu raporun incelenmesini de tüm halkımıza tavsiye ederiz.
Maske ile dolaşmak hele de havaların sıcak olduğu bu günlerde ne kadar zor değil mi? İnsan bazen nefes alamıyor. Bir de bizi düşünün. Kapısını çalıp adalet aradığımız tüm kurumlar kapılarını yüzümüze çarpıyor. Dilekçe hakkımız dahi engellendi. Hayatında hiç suça bulaşmamış, evrensel ilkelerden hiç ayrılmamış bizler bu büyük haksızlık karşısında nefes alamıyoruz. Karşımıza çıkan onca engellemeler karşısında adeta boğuluyoruz.”