“KHK’LARIN AÇTIĞI YARALAR” ADLI PANEL DİYARBAKIR’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Paylaş

Geçtiğimiz günlerde sitemizin duyurusunu yaptığı “KHK’ların Açtığı Yaralar” adlı panel Diyarbakır barosu’na ait Tahir Elçi konferans salonunda geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Panele, çok sayıda sivil toplum kuruluşu, meslek örgütleri, çok sayıda gazeteci ve basın mensubu katıldı.

Moderatörlüğünü Uzman Dr. Şemsettin Koç’un yaptığı “KHK’ların Açtığı Yaralar” adlı panele KHK’lı Platformları Birliği koordinatörü Münir Korkmaz, psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Haluk Savaş, TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi ve HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu ile ihraç Biyolog Tuğba Kaygusuz ve Eğitimci-Yazar Mehmet Şahin konuşmacı olarak katıldı.

PANELİN TEMASI VE SLOGANI: “BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ!”

MODERATÖR, UZM. DR. ŞEMSETTİN KOÇ

Her dönemin efendileri olduğunu söyleyen Koç, ” Kendi iktidarını devam ettirmek için alanı daraltıp kendilerine beli bir yer açtılar.  Eski çağda yaşayanlar bize bu günleri armağan ettiler. Bilime adım adım katkı yaptılar. Biz bu mirası koruyup; bilime saldıranlara karşı duracağız”  dedi.  Öz eleştiri temelinde yürütülen mücadelenin haklar için önemine değinen Koç “İhraç edilenlerin arasında her renkten insanlar var. İşte bu renkliliği yakalamak zorundayız. Tek tipleştirilmeye karşın bu renkli insan topluluğu ile daha güçlü olmalıyız. İhraç edilip karın tokluğu ile çalışanlar var. Bunları düşünmeliyiz” dedi.

BİYOLOG, TUĞBA KAYGUSUZ

İhraç biyolog Tuğba Kaygusuz ise konuşmasında, daha önceden Mardin’de görev yaptığını, bu esnada görevden alındığını belirterek görevden alınmasının hemen ardından eşinin de tutuklandığını ve maalesef eşinin yaklaşık 4 yıldır tutuklu olduğunu söyledi. Kendisi hakkında idari ve hukuki bir süreç olmadığını, buna rağmen göreve iade edilmediğini söyleyen Kaygusuz, “Şu anda sülük ve hacamat işi yaparak geçimini sağladığını belirtti. Ayrıca farklı siyasi görüşlerde olup terörist ilan edilen insanlar ile bir araya gelerek 2018 aralık ayında Adana KHK Mağdurları Platformunu kurduklarını. Sonrasında Platformların birçok ilde kurulduğunu ve bu platformlar ile çok güzel işler yaptıklarını, yapmaya devam edeceklerini söyledi. İktidarın isteğinin KHK’lıların evde oturup üzülmesi ve kansere yakalanması. Biz bunları yapmak yerine örgütlenmeyi seçtik ve ihtiyacımız olan bu idi. Buradan tüm KHK’lıları Platformlara davet ediyorum!” ifadelerini kullandı.

KHK’lı Platformları Birliği Koordinatörü Münir Korkmaz

Kendisinin Eğitim-Sen üyesi olduğunu, KHK’lı Platformları Birliği koordinatörü Münir Korkmaz, bugüne kadar üç kez ihraç edilen biri olduğunu belirterek şunları söyledi: “Hiçbirimiz hakkında bir delil yok. Yine de görevden alındık. Ancak mücadele ile hakkımızı almamız gerekiyor! KHK’lılar ve onların aileleri ile iki milyon kişilik bir muhalefet topluluğu var önümüzde. Bu kesinlikle azımsanacak bir kitle değil, ihtiyaç ve talepleri mutlaka dikkate alınmalı” dedi.

Prof. Dr. Haluk SAVAŞ “Kafayı eğme dönemi yok artık”

https://twitter.com/khktelevizyonu/status/1235110697580630016?s=20
“İnsanları korunaksız bir şekilde denize süren bir iradenin herhangi bir insan hakkını tanıyor olabilme ihtimali var mıdır? Köpek kadar, bit kadar değerimiz yoktur.”

Konuşmacılardan psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Haluk Savaş ise konuşmasında genel olarak, toplumun şimdiye kadar farklı isimlerle  (sol, sağ, Müslüman olmak veya olmamak vs.)  ayrıştırıldığını, bugün gelinen noktada ayrıştırmaların nihai bir değerinin olmadığınının altını çizdi. Yapılmak istenenin “ötekileştirme” olduğunu, ama bunu asla kabul etmediklerini belirterek hepimizin sonuçta “insan” olduğunu vurguladı. Ve konuşmasına şöyle devam etti, “KHK’lılık işte tam bu noktada, Türkiye’de bitmiş olması gereken bir çağda, çok ağır, ayırıcı bir muameledir. Geçmişte bu ülkede, çok sayıda ayrımcı muamele tabi ki yapıldı . Yani Alevilere, Kürtlere, Ermenilere… Tarih içerisinde sürekli solculara vs. yapılan ayrımcı muamelelerin şimdi başka bir siyasal sosyal gruba karşı uygulandığını ve cemaate karşı uygulandığını görüyoruz. Bu açık bir izolasyon, kenara itmedir. Üstelik KHK’lılar olarak bir gece yarısı çarşaf çarşaf  listeler ile terör iltisaklısı olarak terörist(!) ilan edildik. Hukuksuzluğun en ağırını yaşadık.

Ayrıca denize mültecileri süren bir ülkede yaşıyoruz. Hukuksuzluğun ayarını,dozajını buradan da anlayabiliriz. KHK yolu ile toplumun büyük bir kısmını çitin diğer tarafına almak,atmak istiyorlar. Bunlar olurken biz buna karşı nasıl durulur mücadelesini verme kararı aldık. Artık kafa kaldırıldı. Kafayı eğme dönemi yok artık” şeklinde konuştu.

HDP KOCAELİ MİLLETVEKİLİ Dr. ÖMER FARUK GERGERLİOĞLUİntikam almaya çalıştılar

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, KHK’lar ile adeta vatandaşlıktan ihraç edilenlerin varlığından bahsederek, “KHK ile ihraç edilen kişinin yatalak kayınvalidesinin maaşını keserek intikam almaya çalıştılar. Alevilerin, solun ve Kürdün gördüğü zulüm toplum tarafından görmezlikten gelindi.  İşte KHK’lılar da böyle görmezden geliniyor. Ne zaman bunlar toplum tarafından görülmeye başlanırsa o zaman mücadelede başka bir aşamaya gelinmiş olur” ifadelerini kullandı. 

Ayrıca Gergerlioğlu, toplumun her alanında iktidarın saldırısına uğramış KHK’lılar için ayrım gözetmeksizin dayanışma gösterilmesi gerektiğini kaydederek, “Kayyum da bir KHK’dır. Yaşamın birçok alanına yayılmış KHK pratiğine karşı ortak mücadele vermeliyiz. Sonuç aldığımız durumlar oluyor. Bu başarı hepimizin. Yapabileceğimizi yapalım. Kimse Twitter ile ne olur demesin, küçümsemesin.  Ülke korkunç zamanlardan geçiyor. Savaş hali mevcut, dikkatli olalım” şeklinde konuştu.

Ayrıca Gergerlioğlu, halkların kardeşliği ve sağlam bir barışın tesisi için Kürtçe öğrenmenin çok önemli olduğunu vurguladı.

Gazeteci Mehmet Şahin

Gazeteci Mehmet Şahin ise, Kürt halkının devletin hukuksuz yönüyle sürekli bir şekilde muhatap olduğunu söyleyerek, KHK ile emeği, aşı elinden alınanlara ve dayanışmanın önemine değindi.  Şahin, işten atılanların darbe ile bir alakaları olmamasına rağmen hedef tahtasına konulduğunu hatırlatarak, darbenin  lütuf olarak görüldüğünü dile getirdi. Şahin, 107 KHK ile 200 bine yakın kişinin işinden olduğunu ve on binlerce kişinin de tutuklandığını kaydetti. 

Diyarbakır KHK Platformu

Paneldeki konuşmacıların ardından, salonda bir süre soru cevap devam etti. Ayrıca Diyarbakır KHK Mağdurları Platformu, “KHK’ların Açtığı Yaralar ” paneline katılım sağlayan misafirlerine, panel sonunda iki yıllık bir çalışmanın ürünü olan Diyarbakır KHK Durum Raporu kitapçığını dağıttı. Raporda Diyarbakır’da bulunan KHK’lıların istatiksel bilgileri ile, mağdurların son dört yılda yaşadıklarının öyküsü de bulunmaktadır. Dilerseniz linki tıklayıp Diyarbakır KHK Durum Raporu kitapçığını indirebilir, inceleyebilirsiniz.

KHK’LI PLATFORMLARI BİRLİĞİ ailesi olarak, bu güzel panele ev sahipliği yapan, emeği geçen Diyarbakır KHK Platformuna ve üyelerine, panele gelen tüm Diyarbakırlı misafirlere ve tüm panelistlere ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

, ,