KHK’lı Platformları Birliği adına Isparta’dan Serkan Boyar ve Kevser Dinçer, Mersin’den Esra Ergüzeroğlu, Bingöl’den Ahmet Koç, Kayseri’den Zehra Çiğdem Köse ,Adana’dan Münir Korkmaz, Özlem Doğan, Nezir Dorak ve KHK TV adına Ahmet Erkan Hatay’dan başlayan deprem bölgesi ziyaretlerini Malatya’da sonlandırdılar. 4 gün süren gezi trafiğinde KHK’lı depremzedeler başta olmak üzere birçok sivil inisiyatifin oluşturduğu kriz merkezleri ziyaret edildi.
6 Şubat 2023 te meydana gelen ve 10 ilde ağır yıkımlara neden olan Pazarcık merkezli 7.7 şiddetli depremden sonra KHK’lı Platformları Birliği bünyesindeki KHK’lılar depremzedelere yardım için “KHK’lı Deprem Dayanışma” grubunu kurdular..Geziden önceki 2 haftalık süreçte depremzedelere yardım ulaştırma ve illerden tahliye sürecine rehberlik yapılan grupta sureçte yaklaşık 8 bin kişinin tahliyesi ve yerleştirilmesi sağlandı.

Bölgeyi ziyaret eden KHK’lı Deprem Dayanışma Gönüllülerini gezi sonunda “Deprem Bölgesi İnceleme Raporu” nu yayınladılar.
KHK’lı Deprem Dayanışma Gönüllüleri- Deprem Bölgesi İnceleme Raporu
Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 06.02.2023 tarihinde yaklaşık 9 saat arayla gerçekleşen 2 büyük deprem sonucunda bölgedeki 10 il bir afet bölgesi haline gelmiştir. İlk saatlerden itibaren farklı sosyal medya ve çeşitli iletişim kanalları üzerinden hızla organize olan KHK’lı Platformları Birliği, KHK’lı depremzedeler başta olmak üzere tüm depremden etkilenen yurttaşlara yardıma koşmak üzere harekete geçmiştir. Bu amaçla, deprem gibi bir afete karşı herhangi bir misyonu ve hazırlığı olmamasına rağmen, sosyal medya ve iletişim ağı gücünü aktive ederek proaktif bir refleks gösteren KHK’lı Platformları Birliği, “KHK’lı Deprem Dayanışma Grubu”nu kurmuştur.

Bu kapsamda, depremzedeler ile dayanışma gönüllülerini bir araya getirmek ve yapılacak eşleştirmeler sonucu depremzedelerin taleplerinin birebir karşılamaya çalışmak ana hedef olarak belirlenmiştir. Diğer yandan, bölgeden gelen tahliye, barınma, gıda, giyim gibi yardım taleplerinin karşılanması için doğru yönlendirilmelerin yapılması ve bölgedeki yardım merkezlerine depremzedelerin yönlendirilmesi için yoğun çaba sarf edilmiştir. Deprem bölgesinde yaşayan veya diğer illerden bölgeye intikal eden KHK’lı dayanışma gönüllüleri; acil ihtiyaçların giderilmesi ve koordinasyon grubunca gece gündüz depremzedelerin yaralarının sarılması için kimi zaman kendi yaralarını ve kayıplarını dahi unutarak bir başkasının zor durumunu ortadan kaldırmak için fedakârlık göstermiştir.

KHK’lı Platformları Birliği, ilk haftanın sonunda dayanışma gönüllülerinden oluşan bir grup ile 14-18 Şubat 2023 tarihleri arasında Hatay-Osmaniye-Gaziantep-Kahramanmaraş-Adıyaman-Malatya-Adana il merkezleri ve bazı ilçelerinde incelemelerde bulunmuştur. Bölgedeki KHK’lılarla iletişim kurularak uygun durumda olanlar ziyaret edilmiş, bölgede faaliyet gösteren sivil inisiyatifler ve temsilcileri ile görüşmeler yapılmıştır. Deprem alanında yapılan gözlem ve ziyaretlere KHK TV’de katılarak röportajlar yapmıştır.
Ziyaret sonrası ortaya çıkan genel tespitler;
Bölgedeki yerinde inceleme ve gözlemler
Süreç yönetiminde önceliklere yönelik tespitler
KHK’lı Platformları Birliği olarak depremden etkilenen bölgelere yönelik yapılan ziyaretlerde sınırlı bir zaman diliminde sınırlı sayıda kişi ve kurum temsilcileriyle iletişim sağlanabilmiştir. Bölgede özellikle Hatay, Adıyaman ve Mersin’de HDP ve bileşenleri, TİP ve bazı siyasi partiler ile KESK gibi demokratik kitle örgütlerinin etkili faaliyetleri söz konusudur. Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta yıkımın şiddeti fazla olmuştur. Yörede yardımların koordinasyonsuzluk nedeniyle aksadığı gözlenmiştir. Malatya’da ise kırsal bölgelerde yıkımın etkileri daha derin olmuştur. Özellikle köylerde hayvancılıkla uğraşan kesimlerin maddi kayıplarının fazla olduğu söylenebilir.

Gezi boyunca, parti, inanış, köken fark etmeksizin ziyaret edilen farklı sivil inisiyatifler ve temsilcileri tarafından tüm illerde KHK’lı Platformları Birliği heyecanla karşılanmıştır. Ziyaret edilen gönüllü dayanışma alanlarında mutlaka bir KHK’lı ile karşılaşılmış ve grup ya da bireysel olarak hiçbir kurum aracılığı olmadan bölgeye geldiklerini ifade etmişlerdir. Yüz yüze temaslar, depremzedelerin ve dayanışma için orada faaliyet gösteren gönüllülerin moral ve motivasyonu büyütürken, KHK’lı Platformları Birliği’ne yeni bir enerji ve mücadele ruhu yüklemiştir.
Diğer yandan, KHK’lılar nezdinde ise bazı alanlarda KHK’lıların yardım etmelerine, yardımlardan faydalanmalarına izin verilmediği, engellemelerin muhtarlar, valilikler ve kayyumlar eliyle gerçekleştirildiği belirlenmiştir. Herşeye rağmen, Türkiye’nin her bölgesinden insanların yardıma koştuğu, halkın hâlâ iyilik duygularının sapasağlam olduğu ve depremzedelere “yanınızdayız ve dayanışma için buradayız” mesajını net ve güçlü bir şekilde verdikleri görülmektedir. Her ilde, farklılıkları ile var olan ve birlikte hareket eden gönüllüler, tüm engellemelere rağmen, irade koyup inisiyatif alarak deprem bölgesinde bulunmuşlardır. Bu durumun partiler üstü bir davranış şekli olduğunu, iktidarı, muhalefeti, hantal devlet yapısı ve bürokrasisi fark etmeksizin hepsini aşarak büyük bir varlık ortaya koyduğunu ifade etmek gerekir.
Sonuç olarak, deprem yaşadığımız coğrafyanın bir gerçeğidir. İlk defa gerçekleşen bir mucize, sır ya da keşif değildir. Bu topraklarda medeniyetleri ortadan kaldıran binlerce yıllık geçmişi olan bir olgudur. Bu nedenle, depreme her zaman hazırlıklı olmak, fay hatlarına göre yerleşim alanları kurmak, tüm kurumlarıyla bir afet halinde topyekûn refleks gösterecek bir kurumsallaşmayı var hale getirmek bir zorunluluktur. Her deprem sonrası aynı hataları tekrar eden yönetim zafiyetlerini ve ihmallerini bir “kader” dayatması olarak kabul etmemiz mümkün değildir.
Siyasi bir kararla hükümetin yarattığı KHK enkazından çıkmak için hala mücadele eden KHK’lılar; depremin yarattığı fiziki enkazlara koşarak 72 il platformu ile birlikte kimseyi ayrıştırmadan tüm engellemelere rağmen depremzedelerle dayanışmaya ve kucaklaşmaya devam edecektir.
Türkiye KHK’lı Platformları Birliği
21.02.2023