Almanya’da tedavi gören 8 yaşındaki kanser hastası, oğlu Ahmet’in yanına gitmek isteyen ama hakkında yurt dışı çıkış yasağı olduğu için pasaport alamayan KHKlı Anne Zekiye Ataç ve oğlu 8 yaşındaki Ahmet ile ilgili yaşanan son gelişmelerin ardından Türkiye KHKlı Platformları Birliği adına, Adana KHK Mağdurları, bir basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasına Prof. Dr. Haluk Savaş, ihraç öğretmen Münir Korkmaz ihraç hakime Sevil Yılmaz ile çok sayıda KHKlı mağdurlar katıldı.
Prof. Dr. Haluk Savaş, konuşmasında : “Adana KHK Mağdurları Platformu ve Türkiye KHK Platformları Birliği adına gelişen yeni olaylar üzerine Ahmet Burhan Ataç’ın kanser tedavisi için Almanya’ya daha önce gidişi ve maalesef annesinin yanında ona refakat edemeyişi nedeniyle Türkiye’de büyük kitlelere ulaşan sosyal medya kampanyaları yaşandı. Bu büyük trajedi hem Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hem de Türkiye Cumhuriyeti Devleti hükümeti ve aynı zamanda vatandaşlar açısından çok büyük acı, zıtlıklar ve bir tür mazlumiyet ve mağduriyet öyküsüne dönüştü. 8 yaşındaki küçük, bir kanser hastası, babası hapishanede bir KHKlı annesi hüküm giymiş bir KHKlı olarak çok sayıda mağduriyete uğradı. Türkiye’de tedavi edilemeyen kemik kanseri şu anda Almanya’da tedavi edilmeye çalışılıyor. Fakat annesine bir türlü mahkemelerin yurt dışına çıkış izni vermemesi nedeniyle çeşitli toplumsal kesimler tepki gösterdi. Bunlar içinde en önemli tepkiyi Türkiye KHKlı Platformları Birliği gösterdi. Yaklaşık Twitter hesaplarıyla iki gün önce, Pazartesi akşamı Türkiye’de tam 220 bin Twit atıldı. Ahmet’in annesinin ve kendisiyle birlikte Almanya’da tedavi göreceği yere ulaşması için ve bunun neticesinde Adana’da savcılık izin verdi Ahmet’e, bununla birlikte Mersinde kendisini daha önce müsaade kararı veren mahkeme adeta bu kararından dönercesine 17 Şubat itibarıyla aldığı yeni bir kararla Ahmet’in annesinin yurtdışı çıkış iznini iptal etmiş oldu ve büyük bir trajedi ortaya çıktı. Bu çerçevede çok sayıda aydın, başta Natali Avazyan olmak üzere ciddi destekler verdi. CHP’den, HDP’den özellikle Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adana’dan eski CHP Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ve Adana’dan başka siyasetçiler, bazı Ak Parti milletvekilleri bu sürecin içerisinde emek sarfetmiştir. Bununla birlikte maalesef ortaya bu trajedi çıkmıştır.
Şimdi KHKlı Platformları Birliği adına Türkiyedeki KHK Platformlarının kurucularından öykünün en baştaki mimarlarından yine bir KHKlı ve üçüncü kez devletteki ve seçilmiş kurullardaki görevlerinden KHK ile uzaklaştırılmış bulunan KHKlı emektar öğretmen, Münir Korkmaz Türkiye KHKlı Platformları Birliği adına gelinen süreci değerlendirecek. KHKlı Platformlarının bu süreçte ki rolünü ayrıntılandıracak.”şeklinde ifade etti.
KHKlı emektar Öğretmen Münir Korkmaz konuşmasında : “Ömer Faruk Gergerlioğlu‘na bu sorunu ilettiğinde henüz KHK platformları bu kadar yaygın değildi. Biz Adana KHKlılar olarak bu olayla hemen ilgilendik. Ailenin yanına gittik önce telefon ile iletişim kurarak. Ahmet’in hastalığı bu kadar da ilerlememişti. Ne yapabileceğimiz konusunda kafa yorduk. Ama elimizden çok fazla bir şey gelmiyordu. Yani anneyi yönlendirmek dışında, süre içerisinde hastalık çok ilerledi yani şu an gerçekten ayağa bile kalkamıyor, kanser her tarafına yayılmış durumda. Anne Türkiyedeki tedavi imkanları ortadan kalktığı için biraz da Haluk hocamın yurtdışı tedavisinden olumlu cevap almasını referans görerek yurtdışında tedavi olmak istedi. Hocam anlattı, biraz önceki gelişmeleri. Bizi bu çok üzdü, yani Türkiye KHKlılarını, KHKlı Platformları Birliğini dün özellikle bu konuya sahip çıkmak adına diğer vicdanlı insanlarla beraber gerçekten Türkiye tarihinin en büyük kampanyasını yaptık. 220 bin civarında Twit atıldı. Bu bizi çok mutlu etti. Niye, çünkü bir umuttu yani aile özellikle çok umutluydu, yarın çok geç dememeleri için bir fırsattı. Bu anlamıyla tüm KHKlılar adına KHKlı Platformları Birliği adına, vicdan sahibi, bu kampanyaya destek veren herkese teşekkür ediyoruz.”dedi
Ayrıca Mağdur Anne Zekiye Ataç da acılar içinde kıvranan oğlunu bırakamadığı için açıklamaya katılamadığını belirterek KHKlı Platformları Kurucu Üyesi Münir Korkmaz’a konu ile ilgili mesajlarını gönderdi. Annenin gönderdiği mesaj da yapılan basın açıklamasında İhraç Hakime Sevil Yılmaz tarafından okundu. KHKlı anne Zekiye Ataç özetle, yaşanan mağduriyeti dile getirdi ve bu acının bir an evvel son bulmasını, oğlunun tedavisinde yanında olmak istediğini belirtti.
Yapılan basının açıklamasının ardından saat 21.00 da başlayan Sosyal Medya kampanyasında tepkiler çığ gibi büyüdü ve yeni bir rekor olan 230 Bin tweet ile toplumun hemen her kesimi, minik Ahmet için tek yürek olup “AhmetiYaşat Türkiye” etiketi ile Türkiye Gündemine oturdu.
Ayrıca çok sayıda ünlü, sanatçı, insan hakları savunucusu ve milletvekili konuyla ilgili tepkilerini twitterdan dile getirdi.Bunlardan bazıları…
Gazeteci Adem Özköse, Vicdanlara seslendi.
Ahmetle ilgili tepkisini ” Tedavi olması için yurtdışına çıkması gereken kanser hastası küçük Ahmet’in annesine yine yurtdışı yasağı konulmuş. Neredesin ey insanlık? Neredesin ey vicdan? “şeklinde paylaştı.
Sanatçı Haluk Levent de konuyla ilgili “Elimizden ne gelirse yapacağız” dedi.
Ayrıca bu sabah Gazeteci İsmail Küçükkaya, Çalar Saat adlı programında konuyla ilgili “AdaletVarsa” etiketiyle destek verdi.
KHKlı Platformları birliği olarak bir an evvel yaşanan bu mağduriyetin giderilmesini umut ediyor ve Ahmet’e acil şifalar diliyoruz.