KHK’lı Platformları Birliği: ‘AskeriSivilDarbelere Hayır’

Darbe kalkışmasının yaşandığı 15 Temmuz 2016 tarihinin üzerinden tam 4 yıl geçti. Devletin kendini koruma refleksi denilerek OHAL ilan edildi. Yasalar ve Anayasa rafa kalktı.

Güvenlik gerekçesiyle 3 ay olarak ilan edilen OHAL, resmî olarak 2 yıl devam etti. Bu zaman diliminde KHK’larla 150 bin kişi kamudan, 160 bin kişi özel kurumlardan ihraç edildi. Kamudan ihraç edilenler soruşturma ve mahkeme aşamasına gelinmeden kimlik numaraları ve isimleriyle beraber Resmî gazete, yazılı-sözlü medya ve internet sitelerinde çarşaf çarşaf yayımlanarak “Terörist” ilan edildi.

Yargı camiasından 4 bin 500 hâkim ve savcı ihraç edilip gözaltına alındı. İnsanları birbirine ihbar ettirerek toplumda en önemli kavram olan “aile olgusu” yok edildi. Suçtan suçluya ulaşma ilkesi yok sayılarak, gizli tanık kodlamaları ve asılsız ihbarlarla 100 bin kişi hapse atıldı.

Hukukun temel ilkeleri hiçe sayılarak, 300 bin kişi nezarethanelerde tutuldu. Toplamda 800 bin kişi hakkında soruşturma yapıldı. Nezarethanelerde, toplama kamplarında insanlar işkenceden geçirildi. Bu süreçte, 534 mağdur kişi intihar, kanser, kötü muamele, psikolojik rahatsızlıklar vb. nedenlere bağlı olarak vefat etti. Hamile kadınlar tutuklandı. Çocuklar, Anneleriyle hapishanelerde yaşam sürmek zorunda bırakıldı. Doğumhanenin önünde polisler bekledi. Hasta insanlar yatağına kelepçeyle bağlandı. Kronik rahatsızlığı olan insanların tedaviye ulaşımı engellendi.

“Hainler mezarlığı” gibi insanlık dışı bir uygulama yapıldı. Vefat eden mağdurların cenaze merasimlerine Diyanet imam göndermedi. Toplumda vebalı muamelesi gören KHK ve OHAL Mağdurları; özel ve resmi bütün kurumlar tarafından tecrit edildi. Mağdur ailelerin engelli çocuklarına verilen maaşların kesilmesiyle vicdanların nasıl köreldiğine şahit olduk. Kanunda suç olmayan fiiller ve devletin izin verdiği kurumlarda iş ve işlem yapmak geriye doğru suç sayıldı. Bankaya para yatırmak, sendikaya üye olmak, yardım kuruluşuna 5 TL yatırmak, çocuğunu okula yazdırmak gibi meşru sebepler, suç sayılarak yüzbinlerin mağduriyetine mağduriyetler katıldı.

Süreci uzatmak için kurulan OHAL komisyonu, keyfi cezalar verilen KHKlılar hakkında ret verdiği gibi irtibat, iltisak gibi hukukta karşılığı olmayan gerekçelerle hakkında işlem yapılmayan, takipsizlik veya beraat alan kişileri de görevine iade etmedi. Kurumlarda yasadışı uygulamaları yapanlara kanunla yasal koruma zırhı giydirilerek adeta yapılan hukuksuzluk kabullenilmiş ve tescillenmiş oldu. Meclis Darbe Araştırma Komisyonunun hazırladığı rapor kayboldu. Muktedirlere yakın olan veya kendilerine biat edenler hiç bir işlem görmediği gibi üst makamlarla taltif edildiler. Üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen 15 Temmuz gecesi gerçek manada hâlâ aydınlatılabilmiş değil.

Bizler, KHK’lı Platformları Birliği olarak 20 Temmuz 2016’da başlayan gayri resmî olarak hâlen devam eden OHAL sürecinin sonlandırılmasını, mahkeme sıfatı taşımayan ve hukukta karşılığı olmayan OHAL komisyonunun kaldırmasını, yüzbinlerce insana mağduriyet yaşatan KHK’ların iptal edilmesini, KHK’lıların işlerine iade edilerek, oluşan hak mahrumiyetlerinin tazmin edilmesini ve 15 Temmuz’un aydınlatılmasını talep ediyoruz. Askeri veya sivil bütün darbelere karşı olduğumuzu herkese duyurma adına diyoruz ki”

Etiketimiz;

AskeriSivilDarbelere Hayır

Saat: 21.00 da başlıyoruz
Desteklerinizi bekliyoruz
Kısa ve özgün tweet ile başlayalım
Beşer dk ara ile twit atalım bol rt/fav
Saatinden önce tweet atmayalım..

Herkesi, etiketimize destek olmaya davet ediyoruz.