8 Mart’ta Alanlara!
Newyorklu 40 bin dokuma işçisi 150 yıl önce 1857’de; “eşit işe eşit ücret, 8 saatlik iş günü, daha insanca çalışma koşulları ve insanca yaşayabilecek ücret” için greve çıkarlar. Polis greve katılan işçileri fabrikaya kilitler ve çıkan yangında çoğu kadın, 129 işçi yaşamını yitirir.
Yıllar sonra Kopenhag’da 1910 yılında toplanan 2. Enternasyonal Kadınlar Konferansında Clara Zetkin’in önerisiyle 8 Mart tarihi, hayatları pahasına direnen ve Newyorklu dokuma işçisi kadınlara atfen “Mücadele Günü” olarak kabul edilir ve o tarihten bu yana dünyanın her yerinde eylem ve etkinliklerle anılır hale gelir.
Bu yüzden 8 Mart tarihi Dünya Emekçi Kadınlar Günü; işçi kadınların hakları için canı pahasına ortaya koydukları mücadelenin ürünüdür. Bu anma gününü direnen işçi kadınların mücadelesi yaratmıştır. Direnen işçilerin mirasıdır ve hiç de bir kadına, çiçek böcek, tava vb. gibi hediye alınarak geçiştirilecek bir gün değildir. 8 Mart; işçilerin, emek sömürüsüne ve emeği sömürenlere karşı açtıkları bir mücadele bayrağıdır, bir mücadele günüdür ve aslında bu tarihsel mirasa uygun bir şekilde hatırlamak, anmak ve bir mücadele pratiği ortaya koymak zorunda olduğumuz bir gündür. 8 Mart, Kapitalizmle birlikte kadının evde görünmeyen ve karşılıksız emeğinin yanına bir de üretim sürecinde ucuz, yedek ve vasıfsız işçileştirilmesine karşı bir başkaldırıdır.
Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de 8 Mart bir mücadele günü olarak anılmakta, işçi sınıfı ve kadın hareketi tarafından büyük bir heyecanla karşılanmaktadır. Türkiye’de pandeminin yanısıra, yaşanan ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel kriz her açıdan derinleşirken, işçi ve emekçilerin hayatları her açıdan cehenneme çevrilirken, kitlelerde büyük bir hoşnutsuzluk yaşanırken, siyasi iktidar derinleşen krizin faturasını işçi emekçilere ödetmek isterken, başta kadın işçiler olmak üzere tüm işçi ve emekçiler grevlerle, eylem ve etkinliklerle “krizin faturasını ödemeyeceğiz ve geleceğimiz için mücadele edeceğiz” diye haykırıyorlar. Sinbo, Migros Depo, Yemek Sepeti, Çorap İşçileri, Gemi Söküm İşçileri, Farplas İşçileri, Metal İşçileri; hakları için direniyor ve direnişlerde işçi kadınlar en ön saflarda yer alıyorlar. Kadınlar; cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye karşı her alanda mücadele ediyorlar. Kadınlar; kadın cinayetlerine ve %1400 artan kadına yönelik şiddete, tacize, tecavüze karşı; çocuk istismarlarına, İstanbul sözleşmesinin iptaline, 6284 sayılı kadınların haklarını güvence altına alan yasanın iptaline karşı evde, işyerinde, sokakta direniyorlar.
Diğer yandan, Kürt kadınları hapishaneler dahil her alanda ulusal ezilmişlik ve sömürüye karşı direniyorlar. Kadınlar; eşitsizliğe ve sömürüye karşı on yıllardır en öndeler ve toplumsal tüm kesimler suskun kalırken bile direniş bayrağını ellerinden bırakmıyorlar. Siyasi iktidarın tüm baskı ve şiddetine rağmen kadınlara yönelik devlet şiddeti ve ataerkilliği bizzat devlet eliyle beslemesine rağmen, haklarımızdan özgürlüklerimizden geleceğimizden ve yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz diyerek mücadele bayrağını her geçen gün daha ileriye taşıyorlar.
Kadınlar; siyasi iktidarın özgürlük alanlarını her gün daralttığı ve dayatmacı bir dille bunu da kader olarak göstermeye çalıştığı bir yaşamı kabul etmiyor, buna karşı direnişi seçiyor, varolan direnişleri büyütüyor ve aslında biz KHK’lılara mücadelede yürünecek yolu da göstermiş oluyorlar. Biz KHK’lılar; 6 yıldır bize yaşatılan zulmü kabul etmemeli ve bu zulme karşı mücadele etmeli, mücadelemizi daha da büyütmeliyiz. Mücadele edersek zulmü parçalayabilir, direnirsek bize biçilmek istenen karanlık bir kaderi kabul etmez, kendi kaderimizi kendi ellerimizle yeniden yazabiliriz.
Kadını, erkeği tüm KHKlılar!
Birlikte ve örgütlü mücadele ettiğimizde, gasp edilen haklarımıza bir an önce kavuşacak ve bizlere bu zulmü yaşatanlar af dilemek zorunda kalacaktır.
Dünya Emekçi Kadınlar Gününde başta biz KHK’lı Kadınlar; mücadelede bir adım öne çıkarak hem 8 Mart’ın ruhuna uygun davranmış hem de haklarımızı elde etmek için güçlü bir şekilde harekete geçmiş oluruz.
Çözüm, başta KHK’lı kadınlar olmak üzere, KHK’lılar olarak haklarımız için mücadelede bir adım öne çıkmakta!
Çözüm, ellerimizde…
Çözüm, birlikte ve örgütlü Mücadelemizde!
Çözüm, 8 Mart’ı tarihe bir nişan olarak yazdıran işçi kadınların iradesine sahip çıkmakta ve o iradeyi kuşanmakta!
Haklarımız
Özgürlüğümüz
Geleceğimiz
Yaşamlarımız
ve
Yaşayamayanlarımız
için
Mücadele etmek onurdur!
Mücadele etmek özgürleştirir!
Mücadele etmek yaşatır!
Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!
KHK’lı Platformları Birliği