KHK’lı Platformları Birliği’nden 1 Mayıs Manifestosu: ‘Barış’ın Benimsendiği Bir Toplumsal Düzen İçin Mücadele Edeceğiz’

İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs bu sene de Covid-19 koşullarında kutlanacak.

İnsan onuruna yaraşır bir iş, gelir ve sosyal güvenlik talepleriyle dünya emekçileri tek ses, tek yürek olacak ve dünyanın dört bir yanı, insanlığın ortak umutlarını ifade eden işçi sınıfının, büyük meydanlarda ve merkezlerde dünyanın bu düzeninin değişmesi gerektiğine dair iradesine tanıklık edecek. Bu düzen dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şey sunmuyor. Covid-19 salgını, düzenin nasıl çürüdüğünü ve çöktüğünü en açık hali ile gösterdi. İşçilerin ölümü pahasına “çarklar dönecek” ısrarı ile aklın ve bilimin söyledikleri değil bir avuç patronun çıkarları için tüm toplum tehlikeye atılıyor. Açılan paketlerde işverenlere her türlü destek, keyfi işten atmalar ve hatta ücretsiz izin dayatma hakkı bile var ama işçi yok, emekçi yok, emekli yok, küçük esnaf yok, çiftçi yok, kadın yok, çocuk yok…

İktidar bu ağır koşullarda yaşamda kalmaya çalışan halkın sağlığını, işini ve geçimini güvence altına almazken bir avuç patronun bir dediğini iki etmiyor. Onların vergileri indiriliyor, onların kredileri gevşetiliyor, onların yağma projeleri için ihaleler sürüyor, onların köprülerine yollarına hiç geçmesek de milyon dolalar akıtılıyor, doğamız, su kaynaklarımız, tarım alanlarımız salgın fırsatçılığı ile ranta, talana açılıyor.

Covid-19 salgını hepimize göstermiştir ki bu düzenin sahibi bir avuç ayrıcalıklı kesim ile Türkiye nüfusunun yüzde 99’unun çıkarları aynı değildir. Covid-19 salgını süresince halkın sağlığını, işini ve aşını korumak için alınması gereken önlemler bellidir:

1) Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalı, ücretsiz izin ve kod 29 dayatmasından vazgeçilmeli çalışanlara ücretli izin verilmeli, işsizler için koşulsuz işsizlik maaşı ödenmelidir.
2) Elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca devlet tarafından karşılanmalıdır.
3) Salgın dönemlerinde dezavantajlı kesimler olarak kabul edilen; hiçbir geliri ve birikimi olmayan yoksullar, KHK’lılar, EYT’liler, göçmenler ve tutuklu/hükümlüler için yaşamlarını ve sağlıklarını koruyacak fiili ve yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.
4) Tüm kadınlara iş ve gelir güvencesi sağlanmalı, artan şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa etkin bir biçimde uygulanmalıdır.

Bizler KHK’lı Platformları Birliği olarak; İnsan onuruna yaraşır bir iş ve ücret için tüm KHK’ların koşulsuz derhal iptal edilmesi ve çalışma haklarımızın güvence altına alındığı, demokrasinin ve ifade özgürlüğünün tahrip edilmediği, her türlü ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe ve ötekileştirmeye karşı eşit yurttaşlığın, Türkiye’de ve dünyada barış politikalarının benimsendiği yeni bir toplumsal düzen için mücadele edeceğimizi bir kez daha Türkiye ve dünya kamuoyuna ilan ediyoruz.

Halkın sağlığının, işinin ve geçiminin güvence altında olduğu yeni bir düzen için tüm yasaklara baskılara gözaltılara rağmen 1 Mayıs’ta sesimizi tüm meydanlarda, caddelerde sokaklarda 1 Mayıs coşkusunu meydanlara taşıyacak, 1 Mayıs’ın yasaklanamayacağını gösterecek ve sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz.

1 Mayıs 1977’de Taksim’de yitirdiğimiz mücadele arkadaşlarımızı saygıyla anıyoruz.

YAŞASIN 1 MAYIS! İşçi Emekçi Bayramımız!

KHK’LILAR PLATFORMLARI BİRLİĞİ

KHK’LAR GİDECEK BİZ KALACAĞIZ!