KHK’lı Platformları Birliği’nden 5 Ekim Manifestosu: ‘KHK’lar Tüm Sonuçlarıyla Ortadan Kaldırılmalıdır’

Biz öğretmenler; eşitliğin, özgürlüğün, adaletin temele alındığı, insanın sevildigi, saygı gördüğü, insanın insan olarak yaşayabildiği ve etik,  ahlaki değerlerin, evrensel normların yani insanı insan yapan özelliklerin varolduğu bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyor ve buna uygun eğitim anlayışı ile hareket ediyoruz.

Bu eğitim anlayışında; ezme, ezilme, sömürü, fırsatçılık, kıskançlık, rekabet, adam kayırma, haksızlık, hukuksuzluk, ayrımcılık, ötekileştirme, yok sayma vb. insanlaşma sürecini olumsuz etkileyen nitelik(sizlik)lere yer yoktur.

Bizim eğitim anlayışımız; insanlaşma sürecine engel vuran bu niteliklerle mücadele ile geçti/geçmektedir.

Düsturumuz; öğretmen yalvarmaz, öğretmen boyun eğmez, öğretmen el açmazdır.

Bizler tam da karşı olduğumuz ve on yıllardır mücadele ettiğimiz anlayışlar tarafından ihraç edildik. Haksız, hukuksuz bir şekilde işsiz, aşsız, geleceksiz, sivil ölüme terk edildik.

Fırsatçılığı, adam kayırmayı, adaletsizliği, hukuksuzluğu, eşitsizliği kendilerine rehber edinenler ve kendini eğitimci sanan, onların kapıkulları tarafından listeler halinde hem de gecenin bir yarısı tüm dünyaya deşifre edilerek ihraç edildik.

Bizler, bizi ihraç edenlerin yaşamımıza hayat veren değerlerimizi uygulayamayacaklarını ve bizleri anlayamayacaklarını biliyoruz. Bizleri ihraç edenlere dair insani bir umut taşımıyoruz; ancak bizler yine kendimizin mücadelesi ile haklarımızı geri alacağımızın farkındayız.

Bizler gece gündüz çalışarak ailemizin kısıtlı imkanları ile okuduk, dişimizle tırnağımızla kazıyarak öğretmen olduk. Elde ettiğimiz hakları öyle kolayından kimseye gasp ettirmeyiz. Çünkü bizim olan haklarımız kolayından bizim olmadı. Her aşamasında alın terimiz, her aşamasında gözyaşımız, her aşamasında geleceğe beslediğimiz umut var.

Bizler için öğretmenlik; bir meslek değil bir yaşam biçimidir. Öğretmenlik, bizler için geçmişimiz, bugünümüz ve yarınlara bakışımızdır. Öğretmenlik bizim için para kazanmanın ötesinde aydınlık yarınlara ışık olabilmektir. Öğrencilerini; dil, din, ırk , mezhep, cinsiyet ayrımı yapmadan seven, onların farklılıklarına saygı duyan, onların sevinçleri ile sevinen, üzüntüleri ile üzülen, var olan problemleri öğrencileri ile birlikte çözmeye çalışan, öğrencinin çıkarttığı uğultulu sesten bile mutlu olan, iktidar değil rehber olan öğretmenleriz.  Bizler aydınlığı ve yarınları temsil eden öğretmenleriz. Bizi ihraç eden siyasal anlayış ise karanlığı ve o karanlığın dehlizlerinde oluşmuş geçmişi, temsil etmektedir. Adımız kadar eminiz, karanlığa karşı aydınlık; geçmişe karşı gelecek kazanacaktır.

Yine adımız kadar eminiz ki KHK’lar ve onların müsebbibi siyasi iktidar gidecek. Biz ve yarınlara olan umudumuz kalacaktır. Bizler aydınlık yarınları kurmak için mücadele etmeye devam edeceğiz ama bizleri ihraç eden siyasal iktidar ise bizlerin yarattığı aydınlık tarafından gelmiş olduğu o karanlık dehlizlere dönmek zorunda kalacaktır.

Siyasi iktidar bizleri onlara itaat etmediğimiz için ihraç etti ve bizler onlara itaat etmediğimiz için mücadeleye kaldığımız yerden devam ediyoruz. Başta KHK’lı öğretmenlerin olmak üzere hayata dokunan ve bulunduğu alanları aydınlatmaya çalışan, umut olan tüm öğretmenlerin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününü kutluyoruz.

Bizler KHK’lı Platformları Birliği olarak yineliyoruz ki;

Bütün bu haksız ve hukuksuz uygulamalardan vazgeçilmeli ve aşağıdaki maddeler bir an önce hayata geçirilmelidir.

1- KHK’lar bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmalıdır.

2- KHK’larla ihraç edilenlerin itibarları iade edilmeli, işten atıldıkları gibi tekrar Resmî Gazete ile bu defa suçsuzlukları ilan edilerek işlerine döndürülmelidirler.

3- Tüm özlük hakları iade edilmelidir.

4- Bu kişilere ve ailelerine çektirilen acılarından dolayı devlet olarak özür dilenmelidir.

5- Eğer bir suçlu varsa, suçluluğu yargı kararıyla ispatlanıncaya kadar masum olduğu bundan sonra da unutulmamalıdır.

6- Kapatılan ve el konulan kurumlar sahiplerine iade edilmelidir.

7- Kapatılan kurumlarda çalışıp, maaş, tazminat ve özlük haklarını alamayanlara tüm hakları iade edilmelidir.

8- Devlet arşivlerinde tutulan fişleme listeleri imha edilmelidir. Bu fişlemelerde dahili olanlar yargılanmalıdır.

9-Tüm bu taleplerin konuşulması adına KHK’lı Platformları Birliği öğretmenleriyle konunun muhatapları yüz yüze görüşmelidir.