Son Dakika! İnsan Hakları Savunucusu, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Haluk Savaş Hayatını Kaybetti

Uzun süredir kanser tedavisi gören İnsan Hakları Savunucusu ve Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Haluk Savaş, Adana’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

KHK Tv GYY Prof. Dr. Haluk Savaş

Haluk Savaş Kimdir?

1966 Adana doğumlu, Orta öğrenimini 1984’de Adana Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 1991’de Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden (İngilizce Eğitim) mezun oldu.1997’de Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde Psikiyatri/Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı oldu.

1999’da Marmara Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nde, Sosyoloji-Antropoloji alanında “Kültür-Psikiyatri İlişkisi” bitirme teziyle yüksek lisans derecesi aldı.

80 uluslararası ve 80 ulusal akademik makalesi ile toplamda (160 civarı) en çok yayını olan Türk psikiyatristidir.

•   Etki faktörü (yayınlarına yapılan atıf; 4300) en fazla olan 3. Türk psikiyatristidir.

•   Hasta eğitimi ile ilgili yayınlanmış 7 kitapçığın yazarıdır.

•   Meslekdaşlarına yönelik olarak hazırlanmış 4 kitapçığın yazarıdır.

•   Çok sayıda bilimsel kitapta bölüm yazarıdır.

•   Yaklaşık 30 kadar yabancı, 20 kadar yerli ve toplam yaklaşık 50 kadar dergide hakemlik yapmıstır.

•   “Bipolar Bozukluğu Tedavi etmek Kişilerarası ve Sosyal Ritim Terapisi Rehberi” isminde tercüme editörlüğünü yaptığı bir kitap vardır.

•   Ulusal ve uluslararası toplantılarda 100’den fazla akademik sunum yapmıştır.

•   Düzenli olarak yurt içinde tüm coğrafi bölgelerde seri mesleki eğitim kursları vermekte ve ulusal ve uluslararası kongrelerde konuşmacı olmaktadır.

Ödüller:

•   13 ulusal ve 5 uluslararası toplam 18 araştırma ve bilimsel makale ödülü bulunmaktadır.

•   1995 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Ulusal bir kanalda yayınlanan yapımcılığı ve sunculuğunu yaptığı “Kitaplık” isimli program ile “Yılın En İyi Kültür Programı Yapımcısı” seçilmiştir.

•   2013 yılında Selçuk Üniversitesi Neo-Cortex Klubü tarafından dağıtılan “Hilkmet Ödülleri” kapsamında “Türkiye’de Yılın Klinisyeni” seçilmiştir.

Yöneticilik Görevleri

2004-2005 Hastane Başhekim Yardımcısı,

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi 2004-2007

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurul Üyeliği 2005-2008

2000-2015 Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Duygudurum Bozuklukları Birimi Yöneticisi 2010- 2015 Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Ruh Sağlığını Destekleme ve Koruma Birimi Yöneticisi

2004-2007 Türkiye Psikiyatri Derneği Gaziantep Şubesi Kurucu Başkanı

Psikofarmakoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği

Bağımlılık Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği

Psikofarmakoloji Derneği Uluslararası Temsilcisi

Psikofarmakoloji Derneği Mizaç Bozuklukları Çalışma Birimi Koordinatörü

Journal of Mood Disorders Başeditörü

150’den fazla üyesi bulunan Psikofarmakoloji e-grubunun yöneticisi

2005- World Journal of Psychiatry Yayın Kurulu Üyesi

4000’den fazla üyesi bulunan Psikiyatri meslek e-grubunun yöneticilerinden birisi

Uluslararası Psikofarmakoloji Kongresi’nde çok kez Düzenleme Kurulu Üyesi

Türkiye Psikiyatri Derneği Gaziantep Şube Başkanı 2016-2018

15 Temmuz kalkışmasından sonra on binlerce kamu görevlisi gibi KHK ile ihraç edilmiş bir bilim adamı olan Haluk Savaş, ihraç olmasının ardından tutuklanmış. Tutuklandıktan yaklaşık 10 gün sonra cezaevinde Pankreas kanseri ile mücadeleye başlamıştı. KHK’lı Platformları Birliği’nin kurulmasında büyük rol oynayan ve  masum insanlara yapılan haksızlık ve zulümle mücadele eden  Prof. Dr. Haluk Savaş, beraat etmesine rağmen yurtdışı yasağı ile yurtdışına çıkışı ve  tedavisi engellenmiş binlerce KHK’lının sesi olmuştu.

Kanser tedavisine yurt dışında devam etmek için uzun süre, hukuksuz bir şekilde el konan pasaportunu geri almak ve yurt dışı yasağını kaldırtmak için verdiği kişisel ve haklı mücadelesi ile bütün Türkiye kendisini tanıdı. Haklı mücadelesi her daim destek gördü.

Eşi Dr. Esen Savaş’ın Twitter’dan paylaştığı üzücü haber, Savaş’ı sevenleri, özellikle toplumun her kesimini ve KHK’lıları yas’a boğdu.

Yazdığı makaleler ile dünyada en çok atıf alanlar arasında olan Psikiyatri Profesörü Haluk  Savaş’ın on binlerce seveni yas’a boğuldu.

KHK’lı Platformları Birliği olarak Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz.