A) AİLE YARDIMLARI
1) Gıda Yardımları
İhtiyaç sahibi ailelerin gıda ve giyim gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başta Ramazan ayı ve Kurban Bayramı olmak üzere ihtiyaç halinde yapılır.
Hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (701,32 TL) az olan (muhtaç durumda bulunan) hanenin Mütevelli Heyetinin uygun kararıyla başta dini bayramlar olmak üzere ihtiyaç halinde verilir.
2) Barınma Yardımları
Oturulamayacak derecede eski, bakımsız ve sağlıksız evlerde yaşayan muhtaç vatandaşlara evlerinin bakım-onarımı, betonarme ev yapım yardımı, prefabrik ev yapım yardımı ve afet kapsamında ev eşyası alımı için ayni veya nakdi olarak yapılan yardımlardır.18 yaş üstü aile bireyi muhtaç olmakla birlikte yaşlılık, engellilik, tek ebeveynli aile, dul olma gibi özel şartlardan herhangi birine haiz olma, aynı zamanda onarımı yapılacak evin ya da ev yapımlarında arsanın tam hisseli tapusuna haiz olma. İhtiyaca göre ve yardım için belirlenmiş kriterlere haiz olmak kaydıyla ev onarımlarında 20.000 TL, prefabrik ev yapımlarında 30.000 TL, betonarme ev yapımlarında 40.000 TL’ye kadar Mütevelli Heyetinin uygun kadarıyla destek verilir.
3) Yakacak Yardımları
İhtiyaç sahibi ailelere bedelsiz kömür yardımını içeren yakacak yardımlarıdır. Muhtaç olan haneler, 500 kg olmak üzere mütevelli heyetinin takdiri ile Yılda bir kez kış dönemi öncesi belirlenir.
4) Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım;
Sosyal güvencesi olmayan, fakir ve muhtaç durumda bulunan resmi nikahlı eşini kaybetmiş kadınlara ayda 325 TL İki ayda bir PTT aracılığıyla ödenen nakdi yardımlardır.
5) Öksüz ve Yetim Yardımı
Annesi veya babası vefat etmiş 18 yaşından küçük muhtaç durumda olan çocuklara ödenen yardımdır. Anne vefat etmiş ise baba, baba vefat etmiş ise anne ya da her ikisi de vefat etmiş ise çocuğa bakan kişiye her çocuk için ayda 150 TL 2 ayda bir ödenir.
6) Muhtaç Asker Ailelerine Yapılan Yardımlar
Yakını askerde olan, sosyal güvencesi olmayan, fakir ve muhtaç durumda bulunanların desteklenmesi amacıyla askerlik süresi boyunca ayda 400 iki ayda bir PTT aracılığıyla ödenir yürütülür.
7) Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı
Babası askerde olan muhtaç asker ailelerinin 18 yaşından küçük her çocuk için ayda 150 TL iki anneye ayda bir ödenir.
8) Doğum Yardımı
15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumları kapsamaktadır.Anne veya anne adına baba ya da kanuni temsilci Yurt içinde ve yurt dışında 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında canlı doğum gerçekleştiren Türk vatandaşları ve Mavi kart sahipleri olan
Birinci çocuk için 300 TL
İkinci çocuk için 400 TL
Üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL
Ödemeler bireysel bazda ve tek seferliktir.
9) Elektrik Tüketim Desteği (ETD)
Düzenli sosyal yardımlardan faydalanan ihtiyaç sahibi haneleri kapsamaktadır.Herhangi bir kuruma başvuru yapılmasına gerek olmayıp, hak sahiplerini gösterir liste her ay Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından Bütünleşik Sosyal Yardımlar Bilgi (BSYB) Sistemi üzerinden hazırlanmaktadır.
Hak sahibinin TC Kimlik Kartı ve elektrik faturası ile PTT şubesine gitmesi yeterlidir.
3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ile 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında düzenli sosyal yardım almaya ilişkin verilmiş hak sahipliği kararı devam eden haneler faydalanmaktadır.
Mesken Tipi Elektrik Faturası
1-2 kişilik hanelere aylık 75 kWh,
3 kişilik hanelere aylık 100 kWh,
4 kişilik hanelere aylık 125 kWh,
5 ve daha fazla kişilik hanelere aylık 150 kWh karşılığı TLAylık PTT aracılığıyla ödenir.
B) EĞİTİM YARDIMLARI
1) Eğitim Materyali Yardımı
İhtiyaç sahibi ailelere yapılan eğitim materyali yardımlarıdır. Muhtaç durumda bulunan 18 yaş üstü aile bireyinin başvurusu sonucu Mütevelli heyeti uygun kararıyla Eğitim-öğretim dönemi içinde SYD Vakıfları tarafından belirlenir.
2) Şartlı Eğitim Yardımı
Sosyal güvencesi olmayan, fakir ve muhtaç durumda bulunan ailelere çocuklarını okula göndermeleri şartıyla yapılan yardımlardır.İlk ve orta öğrenim çağında çocuğu bulunan aileler için;
İlköğretim erkek öğrenci aylık 45 TL, kız öğrenci aylık 50 TL
•Ortaöğretim erkek öğrenci aylık 55 TL, kız öğrenci aylık 75 TL yılda 9 ay boyunca (2 ayda bir toplu) ödenir.
C) SAĞLIK YARDIMLARI
1) Şartlı Sağlık Yardımı (Sağlık ve Gebelik)
Sosyal güvencesi olmayan, fakir ve muhtaç durumda bulunan ailelere 0-5 yaş arası çocuklarını sağlık kontrolüne göndermeleri, anne adaylarının ise hamilelik süresince sağlık kontrolüne gitmeleri ve doğumlarını hastanede yapmaları şartıyla yapılan yardımlardır.
•Doğumun Hastanede yapılması halinde bir seferlik 100 TL,
•Şartlı lohusalık için doğumu takip eden ilk 2 ay süresince aylık 45 TL,
•Gebelik döneminde aylık 45 TL, çocuk için aylık 45 TL12 ay (2 ayda bir toplu ödeme) boyunca ödeme yapılır.
2) Engelli İhtiyaç Yardımı
Yoksul engelli vatandaşların topluma uyumunu kolaylaştıracak her türlü araç gereç ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yürütülür.
Engellinin Sağlık Raporu ile başvuru sonucu Heyeti tarafından ihtiyaca göre belirlenir.
3) Genel Sağlık Sigortası (GSS) Prim Ödemeleri
Sosyal güvencesi olmayan tüm vatandaşlar için, hanede Kişi başına gelir seviyesi brüt asgari ücretin üçte birinin (2020 yılı için 941 TL) altında ise GSS primi, kişi adına her ay devlet tarafından SGK’ya ödenir, eğer gelir üzerinde ise kişi her ay SGK 88 TL primini öder (kişi ve bakmakla yükümlü olduğu ailesi özel hastanelerden faydalanabilir).
4) Genel Sağlık Sigortası Katılım Payı Ödemesi
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun, 60/c-1 ve 60/c-3 kapsamındaki genel sağlık sigortalısı sayılanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin hastane, ilaç, reçete, optik katılım payı muhteviyatında ödemiş oldukları tutarın iadesini kapsamakta olup SYD Vakıfları tarafından söz konusu kişilere ödenen katılım payı toplam tutarı kadardır. Ocak-Nisan-Temmuz-Ekim dönemlerinde ödenmektedir.
5) Kronik Hastalara Yönelik Yardım Programı
Tüberküloz ve SSPE hastalığı nedeniyle psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan hastalar için geliştirilmiş düzenli nakdi yardım programıdır. Tüberküloz veya SSPE hastası olan kişi veya hastaya bakmakla yükümlü kişi Mütevvelli Heyeti tarafından onaylanan ve Halk Sağlığı Yönetim Sisteminden hastalık bilgileri alınan kişilerden evrak talep edilmemektedir. Her ay düzenli olarak 1.460,61 TL aylık ödeme yapılır.
6) Çoklu Doğum Yardımı
Çoklu doğum ile dünyaya gelen 0-2 yaş aralığında çocukların bulunduğu muhtaç hanelerin beslenme ve öz bakım ihtiyaçlarının desteklenmesine yöneliktir.Anne veya anne adına baba ya da kanuni temsilcinin başvurması sonucu hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (701,32 TL) az olan aileye her ay düzenli olarak 150 TL ödenir.
7) Kronik Hastalığı Nedeniyle Cihaza Bağımlı Olan Hastalara Elektrik Fatura Bedeli ve Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği
3294 sayılı Kanun kapsamında muhtaç olduğu tespit edilen, 2828 sayılı Evde Bakım Yardımı almayan, kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastalara elektrik fatura bedeli ve kesintisiz güç kaynağı için sağlık raporu ile başvuru sonucu Mütevelli heyetinin uygun görüşü ile ile belirlenir.
Yardım programı üç bileşenden oluşmaktadır:
Hak Sahibine kesintisiz güç kaynağı sağlanır,düzenli olarak 200 TL ye kadar Elektrik Tüketim Desteği yapılır,
Birikmiş Elektrik Borcu Desteği tek sefere mahsus ödenir.
Sağlık Yardımları için yeni başvuru alınmamaktadır.
D) YAŞLI VE ENGELLİ YARDIMLARI
1) Yaşlılık Aylığı
Sosyal güvencesi olmayan ve kendisi ile eşinin ortalama geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (701,32 TL) az olan muhtaç olan 65 yaş üstü vatandaşlara 672,81 TL Aylık ödeme yapılır.
2) Engelli Aylığı
Sosyal güvencesi olmayan ve muhtaç durumda olan 18 yaş üstü aile bireyi %40 ve üstü engelli raporu olan vatandaşlar engelli aylığı alabilir.
•%40-%69 arası engelliler için 537,09 TL
•%70 ve üzeri engelliler için 805,62 TL Aylık ödeme yapılır.
3) Engelli Yakını Aylığı (18 Yaşından küçük engelliler)
Sosyal güvencesi olmayan ve hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (701,32 TL) az olan kişilere yapılır. %40 ve üzerin engelli raporu olan vatandaşlara 537,09 TL Aylık ödeme yapılır.
4) Silikozis Hastalarına Yapılan Yardımlar
Silikozis hastalarına yapılan ödemelerdir. Mayıs 2011’e kadar 3 aylık sürede başvurular alınmıştır. Yeni başvuru alınmamaktadır. Silikozis nedeniyle meslekte kazanma gücünü kaybedenler
•Hafif Silikozis (%15-%34) hastaları için 1.160,50 TL
•Orta Silikozis (%35-%54) hastaları için 1.326,30 TL
•Ağır Silikozis (%55 ve üzeri) hastaları için 1.477,87 TL Aylık ödeme yapılır.
E) ÖZEL AMAÇLI YARDIMLAR
1) Aşevleri
İşsizliğin ve yoksulluğun belirgin olarak yaşandığı yerlerde, yaşlı, engelli, kimsesiz ve muhtaç vatandaşlara günlük sıcak yemek verilmektedir. Tüm aileye günlük sıcak yemek şeklinde verilir.
2) Afet/Acil Durum Yardımları
Deprem, yangın, sel ve heyelan vb. durumlarda afetin ilk bir ayı için, muhtaçlık koşulu aranmaksızın, afetten etkilenen ve zarar gören vatandaşların temel gereksinimleri karşılanır. Afetin/Acil durumuna göre oluşan ihtiyaçlar değerlendirilerek mütevelli heyeti tarafından değerlendirme yapılıp İhtiyaç halinde ödeme ödenir.
3) Terör Zararı Yardımları
Terör olaylarından etkilenen fakir ve muhtaç durumda bulunan kişilerin acil gıda, giyim, yol, eğitim ve barınma gibi ihtiyaçları kapsamında yapılan yardımlardır.İkamet ettiği yerde terör olaylarından etkilenen vatandaşlar ile terör olaylarından dolayı göç etmek zorunda kalan vatandaşların başvuruları Mütevelli Heyeti tarafından değerlendirilir İhtiyaç halinde ödenir (Usul ve esaslara göre hane başı yapılan yardım tutarı aylık 1.200 TL’ yi aşamaz).
Not: Bu hazırlanan metin, dezavantajlı insanları bilgilendirmek amaçlı mevzuat çerçevesinde şahsi bir hesapta paylaşmak üzere hazırlanmış olup Anayasanın “sosyal devlet ilkesi” gereği kuruluş yasası ve yardım düzenlemelerinin yasal dayanakları kanun maddeleri kapsamında kurulan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma Dayanışma vakıfları adına düzenlenen bir metin olmadığı gibi resmi kurum adına yapılan paylaşımlar da değildir. Sadece şahsi (@sosyalhizmetasp ) bir hesaptan paylaşmak ve bilgilendirme amaçlı bir metindir.