“Üçüncü Yılında OHAL’in Toplumsal Maliyetleri Raporu” Çok Sayıda STK ve Milletvekilinin Katılımıyla Yarın Yayımlanacak

Paylaş

Adıyaman Üniversitesi’ndeki görevinden 672 sayılı KHK ile ihraç edilen, Mağdurlar için Adalet Platformu üyesi, Sosyolog Doç. Dr. Bayram Erzurumluoğlu, HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, KHK’lı Platformları Birliği ve  Mağdurlar için Adalet Platformu tarafından, 20 Temmuz 2019 ile 9 Eylül 2019 tarihleri arasında, internet yoluyla gerçekleştirilen ve OHAL’in yol açtığı mağduriyetlere mercek tutan araştırma raporu, yarın saat 11.00’da Kadıköy Evlendirme Dairesinde çok sayıda sivil toplum örgütününde katılımıyla açıklanacak.

Kamuoyunda büyük yankı uyandıracak olan “Üçüncü Yılında OHAL’in Toplumsal Maliyetleri”  raporu, OHAL ve KHK mağduru, mağdur yakını veya doğrudan OHAL veya KHK mağduriyeti olmamakla birlikte, OHAL ve KHK’larla ülkeye ve topluma yaşatılanlar hakkında görüşünü beyan etmek isteyen 3 bin 305 kişiyle yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanmıştır. Önümüzdeki günlerde yayımlanacak raporda Türkiye’nin 81 vilayetinden 3 bin 104 kişi, dünyanın çeşitli 33 ülkesinden 201 kişi olmak üzere toplam 3 bin 305 kişi ile on-line olarak görüşülmüştür.

İnternetten on-line araştırma tekniği ile hazırlanan rapor 20 Temmuz 2019 ile 9 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılan araştırmalar sonucu hazırlanmıştır.

Konuyla ilgili HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve HDP İstanbul milletvekili Hüda Kaya da orada bulunacağını ve herkesi beklediğini sosyal medyadan duyurdular.

RAPORDAN DİKKAT ÇEKEN BAZI BÖLÜMLER

“Kalitatif ve kantitatif” karma veri analiz teknikleri ile hazırlanan raporda en dikkat çeken soruların başında OHAL ve KHK mağdurlarına yöneltilen,  “Türkiye dışına çıkma fırsatınız olsa idi ne yapmak isterdiniz?” sorusu geldi. Rapora göre, katılımcıların %91,2’si, bu soruya ‘Yabancı bir ülkeye gitmek ve orada yaşamak istedikleri‘ yanıtını verdiler. Bununla birlikte, katılımcıların yüzde 14’ü hukuki veya gayrı nizami yollardan ülke dışına çıkmak için fiili bir girişimde bulunduklarını belirttiler. Geriye kalanlar ise “yurtdışına çıkış yasaklarının kalkmasını”, ve “pasaportlarının kendilerine verilmesini” beklediklerini, bu engeller ortadan kalkar kalkmaz da yurtdışına gitmek istediklerini beyan ettiler.

Raporda, TÜİK verilerine göre, Türkiye’de toplam nüfus içerisindeki yüksekokul ve üzeri (fakülte, yüksek lisans ve doktora) mezunların genel nüfusa oranı yüzde  17 iken; KHK mağdurlarının yüzde 99,1’inin bir yüksekokul, fakülte, yüksek lisans veya doktora mezunu oldukları, bunların da yüzde 22,1’inin yüksek lisans ve  de yüzde 8,5’inin doktora mezunu olduğuna da dikkat çekildi.

Bu konuda değerlendirmelerde bulunan Erzurumluoğlu: “Bu iki grubun toplam oranının yüzde 30,6’ya ulaştığı dikkate alındığında KHK’lıların edindikleri mesleki vasıflara ulaşabilmek için harcadıkları zaman ve emeğin;  bireysel ve toplumsal maliyetleri göz ardı edilmiş olsa bile, bu şahısların yurt içinde ve yurt dışında aldıkları lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerinin Türkiye ekonomisine maliyetlerinin yüz milyarlarca doları geçtiği hesaplanabilecektir”  dedi.

Açıklanacak rapora ilişkin tüm detaylar yarın ( 13 Temmuz Pazartesi) saat 11.00’da Kadıköy Evlendirme Dairesinde.

, , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir